Összes oldalmegjelenítés

2012. július 8., vasárnap

Weibo

Hihetetlen micsoda ereje van itt az online közösségi oldalaknak. Nem tudom, hogy ez máshol is így van-e, de itt majdnem minden nap olvasok egy cikket, hogy valakit valami sérelem ér, ezt felkapja a közösségi média, és másnapra már mindenki a bocsánatáért esedezik.
Ma pl. egy olyan cikket olvastam, hogy egy utcaseprőnek nem akartam vizet adni az egyik banknak. Jól leírta a cikk, hogy milyen paraszt módon hajtották el, aztán bejelentést tett a nő, valahogy kikerült a Weibora (ez a helyi Twitter), jött a rengeteg bejegyzés, hogy mekkora szemét a bank, és másnap már a bankfiók vezetője ment személyesen bocsánatot kérni, az összes bankfiókjukban kialakítottak pihenőhelyeket az utcaseprőknek, hogy a nagy melegben legyen hol pihenniük, és persze megrendszabályozták az udvariatlan alkalmazottjukat. Hogy ez azt jelenti-e, hogy a bank mögött megcsonkították és főbelőtték, vagy csak egy 'ejnyebejnyét' kapott, arról nem szól a fáma.
De még ennél is több van ebben a hírben, ugyanis ennek hatására hirtelen egy csomó cég észbekapott, hogy mennyire nem veszik komolyan az ilyen kevésbé kvalifikált munkaerőt, és hirtelen mindenki más is elkezdett vízadó- meg pihenőhelyeket kialakítani az utcaseprőknek! És mindez azért, mert jópár ember panaszkodott a Weibon. Amúgy itt külön nevük is van már az ilyen aktív online életet élő embereknek: netizeneknek hívják őket a citizen mintájára.

2 megjegyzés:

  1. Tetszik, hogy ilyen dolgokra (is) használják a közösségi oldalakat. Az összefogás ereje ezek szerint csodákra képes.

    VálaszTörlés
  2. dani, a "netizen" kifejezést az 1800-as évek óta használják. hiába, egy újszülöttnek a tajgetoszon a helye.

    VálaszTörlés